***EVM-Egyesült Vegyiművek Zrt. és ***. Uitz István családi képei-videói

----Képek az EVM-Egyesült Vegyiművek Zrt. jelenéről, és múltjáról ---. Családi fotóim. Videók.

 

A 70 éve gazdaságossan működő Egyesült Vegyiműveket, 2014-re tönkre tették.

 


 

Lecsap a NAV a cégtemetőkre

  A cégtemetők működésének mikéntje már-már közismert. A kiindulópont, hogy egy társaság nagy adósságot halmoz fel: nem fizeti ki üzletfeleit, esetleg cserbenhagyja fogyasztóit, s az adókat sem rója le. Ám ahelyett, hogy felszámolás, végelszámolás indulna, vagy a tulajdonosok csődöt jelentenének, egy cégtemetőt keresnek fel. Az adósságban úszó vállalkozás – színlelt adásvétellel – rövid úton nincstelen, hajléktalan vagy külföldi személy nevére kerül. Az eredeti tulajdonos megszabadult a társaságtól, mindezért kisebb-nagyobb összeget fizetett a cégtemető üzemeltetőjének. Az ügylet után rendre az állam és a magánhitelezők bottal üthetik a pénzük nyomát.

 Képek a blokádról

 evm_bezaras.jpg

 

Blokád alá vették a dolgozók az EVM-et

Mindenképpen meg akarják akadályozni az EVM Háztartásvegyipari és Kozmetikai Zrt. dolgozói, hogy a cég ismeretlen tulajdonosai a vállalkozás utolsó vagyonát képező gépparkot is széthordják, ezért blokád alá vették a gyárat.

 

A HVG egy tavalyi decemberi cikkében különben már jelezte, hogy a korábban cseh kézben levő, majd egy volt magyar reklámügynökség tulajdonába került cég – amelynek egy ideig ügyvezetője volt Fabriczki András, az MSZP egykori pártpénztárnoka is – jókora veszteséget halmozott fel. Tavaly novemberben viszont három műszakban folyt a gyártás, és állítólag kétmilliárdnyi értékű készterméket szállítottak ki.

December első napjaiban viszont váratlanul leállt a termelés, és az alkalmazottakat arról tájékoztatták, hogy csak február 3-án kell majd munkába állniuk. A múlt héten azonban Puskás Ferenc aláírásával levelet kaptak arról, hogy az állásidőt meghosszabbították.

Csakhogy közben megkezdték a gépek leszerelését, és néhány berendezést el is szállítottak. Ebből elég egyértelműen következik, hogy a hetvenesztendős múltra visszatekintő, korábban Egyesült Vegyiművek néven működő – a többek között az Ultra tisztítószercsaládról és a WU2 samponról ismert –, egykor három telephelyen nyolcezer embernek munkát adó vállalat a végnapjait éli.

Időközben a szakszervezet rendőrségi feljelentést is tett, mert a vállalkozás állítólag tavaly november óta nem fizette meg a munkavállalók utáni közterheket, de még a munkabérből levonandó tartásdíjat, illetve a szakszervezeti tagdíjat sem utalta át a jogosultaknak. A VDSZ-elnök úgy tudja, feljelentésüket az adóhatósághoz tették át. Ezt  sajnálatosnak tartja, mert a cég még megmaradt vagyonát is kimenthetik, mire az arra illetékes hatóságok intézkednének.

A dolgozók ebben a helyzetben valószínűleg csak a bérgarancia-alapból juthatnak hozzá járandóságaik legalább egy részéhez – a vállalatra is érvényes ágazati kollektív szerződés alapján leépítés esetén akár kilenc hónapnyi végkielégítés is járna –, ehhez azonban arra lenne szükség, hogy az EVM ellen felszámolási eljárást kezdeményezzenek. Székely közlése szerint ilyen indítvánnyal eddig egyetlen beszállító sem élt, mert az eljárási illeték a jelentős összegű tartozások miatt túl nagy lenne, és senki nem kockáztatja, hogy még azt a pénzt is elbukja.Népszabadság - Kurucz ÁrpádTöbb alkalommal is próbáltak tárgyalni az EVM vezetőivel, ám egyszerűen nyomuk veszett – közölte még múlt héten a vegyipari szakszervezeti szövetség (VDSZ) elnöke. Székely Tamás kérdésünkre elmondta: ma is megkísérelte felvenni a kapcsolatot Puskás Ferenccel, aki a cégbírósági adatok szerint januártól a társaság vezetője, ám az őt képviselő ügyvéd nem adta meg a telefonszámát. Mi is próbáltuk utolérni őt, de az EVM időközben az internetről törölt honlapján közzétett e-mail cím sem létezik.

(VDSZ) javaslatára még a múlt héten sztrájkot hirdettek, s miután a munkáltató elzárkózott az érdemi tárgyalásoktól, a konzultációs folyamat akadályozása miatt bírósághoz fordultak.

Az egyeztetésre biztosított határidő időközben lejárt, így a sztrájkot egyoldalúan megkezdhették, és hétfő reggel tájékoztatták a dolgozókat arról, hogy a munkabeszüntetésnek egy szokatlan, de törvényes formáját választják: blokád alá veszik a gyárat.

 

Hír TV hiradója 2014.02.03.

21.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 9
Heti: 17
Havi: 252
Össz.: 120 706

Látogatottság növelés
Oldal: EVM végnapjai 2014.02.03
***EVM-Egyesült Vegyiművek Zrt. és ***. Uitz István családi képei-videói - © 2008 - 2024 - uitz-evm-kepek.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »